• Speakers Corner Records ANDY BEY - EXPERIENCE AND JUDGMENT

ANDY BEY - EXPERIENCE AND JUDGMENT

180g Vinyl, LP - SCR-1654
Artikelnummer:
9716125
Levertijd:
Momenteel niet direct leverbaar!
Reviews:
€33,00
Incl. btw

ANDY BEY - EXPERIENCE AND JUDGMENT

TITLE

Side One
1. Celestial Blues
2. Experience
3. Judgment
4. I Know This Love Can't Be Wrong
5. Hibiscus
6. You Should've Seen The Way

Side Two
1. Tune Up
2. Rosemary Blue
3. Being Uptight
4. A Place Where Love Is
5. Trust Us To Find The Way
6. The Power Of My Mind

Andy Bey wordt beschouwd als een van de meest gevraagde vocalisten in de tijd van jazz fusion. Tussen 1968 en 1973 was hij de eerste keus als studiostem voor artiesten als Max Roach, Duke Pearson, Horace Silver, Gary Bartz en Stanley Clarke, om er maar een paar te noemen. Zijn warme en betrokken baritonstem kon gemakkelijk de brug slaan van conventionele blues en gospel naar een pittige, politiserende stijl van soul - Andy Bey was 'spiritueel' in de meest letterlijke zin van het woord.

Zijn debuutalbum onder zijn eigen naam, "Experience And Judgment", werd in 1973 in New York opgenomen en werd al snel een cultalbum. Bey brengt twaalf nummers in single-lengte, die vol zitten met ontspannen, funky grooves, soulvol en opwindend, en vrijwel verstoken zijn van gimmicks - in veel van hen zit een bluesnummer op de achtergrond als basisidee. Zijn belangrijkste collega's zijn Wilbur Bascomb, die zijn elektrische slapbas echt laat kloppen, en Bill Fischer die meedoet op een elektrische piano, synthesizer en verschillende andere toetsenborden en echt een klein fusion vuurwerk laat zien. De krachtigste nummers komen van Andy Bey zelf, zoals "Experience", "Judgment", "Celestial Blues", "Tune Up" en "Being Uptight" - vaak met volle kracht vooruit. Bill Fischer - destijds artistiek directeur bij Atlantic Records - voegde een paar soulballads toe om het album in evenwicht te brengen. Dit album inspireerde talloze jazzzangers, waaronder Gregory Porter. Jamie Cullum zegt: "Wat ik leuk vind aan Andy Bey is dat hij een sfeer creëert. Zodra hij zijn mond opent, word je getransporteerd naar een andere plek."

De opname vond plaats in juli en september 1973 in Regent Sound Studios, New York, onder leiding van Bob Liftin. De productie was in handen van William S. Fischer. Op deze Speakers Corner LP werd gebruik gemaakt van pure analoge componenten, vanaf de mastertapes tot aan de snijkop. Meer informatie is te vinden op www.pure-analogue.com. Alle royalty's en mechanische rechten zijn betaald.

De muzikanten die aan dit album meewerkten zijn Andy Bey (voc, p); Bill Fischer (keyb, perc); George Davis, Richard Resnicoff (g); Wilbur Bascomb (b); Selwart Clarke (v, va); Buddy Williams, Jimmy Young, Ira "Buddy" Williams (dr). Het album is een must-have voor elke jazzliefhebber vanwege de relaxte, funky grooves, soulvolle en opwindende nummers die door Andy Bey worden gebracht. Zijn debuutalbum "Experience And Judgment" is een waardevolle toevoeging aan elke muziekcollectie en een meesterwerk van jazz fusion.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen