The Lost Recordings: De Geluidsarcheologen

  • Geplaatst op
  • Door SievekingSound
  • 0
The Lost Recordings: De Geluidsarcheologen

Mede-opgericht door de pianist Frédéric D’Oria-Nicolas, reist het Franse label The Lost Recordings de wereld over op zoek naar eerder niet uitgebrachte opnames van legendarische artiesten. Met behulp van hun unieke restauratieproces blazen zij dit onschatbare erfgoed nieuw leven in. "Originele tapes zijn als meesterschilderijen die nog nooit iemand heeft gezien."

Vanaf het begin heeft het in Parijs gevestigde bedrijf slechts één doel gehad: het ontdekken en tot leven brengen van legendarische opnames die eerder niet uitgebracht of verloren gewaand werden. Het verhaal van The Lost Recordings begon in 2016 als een verzameling en werd in 2022 een onafhankelijk label. Sindsdien zoekt een team van ervaren geluidsarcheologen de wereld af naar de originele analoge meesters van geweldige jazz- en klassieke opnames die verloren zijn gegaan in de eindeloze kluizen van muziekarchieven.

 

Tegelijkertijd heeft het label zijn eigen Phoenix Mastering®-proces ontwikkeld om maximaal sonisch detail uit decennia-oude mastertapes te halen, waarvan sommige dateren uit de jaren 50. Het remasteren wordt uitgevoerd met de beste studio-apparatuur die speciaal is ontworpen voor analoog remasteren, evenals internationale geluidstechnici en bewerkingsspecialisten. Het snijden van de lak, bijvoorbeeld, wordt uitgevoerd door Kevin Gray, een van 's werelds toonaangevende experts op dit gebied.

 

Elke uitgave wordt uiteindelijk geperst op 180-gram vinyl in het zuiden van Frankrijk, in Marciac - beroemd om zijn Jazz Festival - met de hoogst mogelijke kwaliteitscontrole: stempels worden gebruikt voor maximaal 500 exemplaren, de verwarmings- en afkoelingscycli zijn verdubbeld in vergelijking met een gebruikelijke persing. Elk exemplaar van de liefdevol ontworpen en gedetailleerd gediscografeerde tip-on gatefold wordt met de hand genummerd voor levering. Voor digitale luisteraars wordt een voucher meegeleverd voor het downloaden van een 16-bits AIFF-versie, hoewel ook een high-resolution 24-bits/176,4kHz-versie beschikbaar is. Het label brengt ook analoge bandrecorders en UHQCD uit.

 

Wat betreft het repertoire, concentreert TLR zich op historisch waardevolle archiefontdekkingen met legendarische zangers zoals Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan, evenals uitmuntende opnames van cool jazz tot bebop met iconen zoals Dave Brubeck, Oscar Peterson, Art Blakey en Thelonious Monk. Voor liefhebbers van klassieke muziek zijn er piano-, cello- en orkestopnames met grote ensembles en solisten, zoals de recitals van Emil Gilels in het Concertgebouw in 1975, 1976, 1978, 1979 en 1980, of de „Onuitgegeven Beethoven Recitals“ door Claudio Arrau, opgenomen in 1959 aan de Hochschule für Musik in Berlijn en bekroond met de Duitse Platenkritiekprijs onder de uitgaven van Arturo Benedetti Michelangeli, Henryk Szeryng of Johanna Martzy. Een actueel hoogtepunt: een voortreffelijk uitgeruste en uitgebreid gediscografeerde 3-LP editie van de Berlijnse uitvoering van Donizetti's Lucia de Lammermoor in 1955, gedirigeerd door Herbert von Karajan en met de buitengewone stemmen van Maria Callas en Giuseppe Di Stefano als het onvergetelijke solistenduo.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.