• MFSL Cannonball Adderley - Somethin' Else

Cannonball Adderley - Somethin' Else

Ultradisc One-Step LP - UD1S 2-022
Artikelnummer:
7202220
Levertijd:
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Reviews:

€199,00 €179,00

Incl. btw
Catalogus (SKU): UD1S 2-022
UPS/EAN/JAN: 0821797202220
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 8.12.2023
Label: MFSL

CANNONBALL ADDERLEY - SOMETHIN' ELSE

TITLE

1. Autumn Leaves
2. Love For Sale
3. Somethin' Else
4. One For Daddy-O
5. Dancing In The Dark
6. Allison's Uncle

De "Somethin' Else" uit 1958 is Cannonball Adderley's enige Blue Note-album en zou waarschijnlijk alleen al om de aanwezigheid van Miles Davis in de muziekgeschiedenis zijn opgenomen. Maar het is meer dan dat; Davis nam voor het album de rol van begeleider op zich. Adderley's werk wordt nu beschouwd als een mijlpaal in de jazz vanwege de chemie tussen de bandleden, het enthousiasme van de deelnemers en de verfijnde arrangementen - om nog maar te zwijgen van de eersteklas productie.

De interpretaties van 'Autumn Leaves' en 'Love for Sale' op 'Somethin' Else' worden nu beschouwd als de definitieve opnames van deze twee nummers. Op "Autumn Leaves" nemen Adderley en Davis verschillende benaderingen, maar toch klinkt het als één stuk. Adderley's gedempte trompet en Davis' weelderige altsaxofoon smelten samen in een optreden dat een toonbeeld is van expressie, verfijning en muzikale stroom. Blues en romantiek stromen uit hun hoorns.

Een meesterwerk van jazz.

De One-Step LP-boxen van MFSL worden beschouwd als de standaard in het veld van audiofiele heruitgaven. Ze worden zelfs als kwalitatief hoger ingeschat dan andere producties van een van de meest bekende remasteringstudio's ter wereld. De originele analoge tapes zijn door de geluidstechnici van MFSL omgezet in een 4xDSD-bestand, na een individuele aanpassing van de spoorpositie en de biasinstelling voor elke titel. Dit werd vervolgens gebruikt voor de creatie van de laksnede in de studio in Sebastopol. Wat bijzonder is aan deze LP's is niet alleen het gebruik van nieuw vinylgranulaat zonder koolstofkleurstoffen bij RTI in Camarillo, maar vooral het One-Step proces van LP-productie. De dichtstbijzijnde benadering van het geluid van de mastertape is te vinden in MFSL's studio in Californië.

Dit betekent het volgende: In normale LP-producties wordt de laksnede omgezet in een eerste "vaderstempel met omgekeerde groefstructuur." Daaruit wordt vervolgens een "moederstempel" met de juiste groefstructuur gemaakt. Daaruit wordt vervolgens de eigenlijke persstempel met omgekeerde groefstructuur gemaakt en verbruikt voor het persen van de eigenlijke LP met de juiste groefstructuur. Deze aanpak maakt het mogelijk om bijna elk aantal LP's te persen met slechts één coating cut.

In het One-Step proces wordt alles veel eenvoudiger gedaan. De eigenlijke laksnede wordt direct omgezet in de persmatrijs die wordt gebruikt om de LP te maken, waardoor twee stappen van mechanische conversie worden geëlimineerd. Helaas kan elke laksnede slechts een beperkt aantal LP's produceren. Dus als er meer dan een paar honderd LP's moeten worden geproduceerd, zijn meerdere laksnedes nodig. MFSL heeft het beleid dat elke 500 exemplaren een nieuwe set persstempels moet worden gebruikt. Dit betekent dat voor een oplage van 7.500 exemplaren vijftien sets van de vier laksnedes worden gebruikt. Echter, omdat er soms dingen misgaan in de productie, worden er meestal in één keer 18 sets gemaakt. Dat betekent 72 laksnedes voor de dubbele LP. Deze worden dagelijks met de hand gemaakt en per expres naar RTI gevlogen voor bewerking. Vervolgens moet er voor elke kant een testpersing worden gemaakt en beluisterd in MFSL's studio. Dit is een tijdrovend en duur proces, resulterend in een duur product en een hoge vraag onder verzamelaars. De levering wordt gedaan in een uitgebreide doos met een handmatig ingevoerde serienummer. MFSL heeft verklaard dat er geen verdere herpersingen zullen zijn.

Deze editie is gelimiteerd tot 6.000 exemplaren.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen