• Speakers Corner CHARLIE MINGUS - PITHECANTHROPUS ERECTUS

CHARLIE MINGUS - PITHECANTHROPUS ERECTUS

180g Vinyl, LP - SCR-1237
Artikelnummer:
9715517
Levertijd:
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Reviews:
€33,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): SCR-1237
UPS/EAN/JAN: 4260019715517
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 12.2.2018
Label: Speakers Corner

CHARLIE MINGUS - PITHECANTHROPUS ERECTUS

TITLE

1. Pithecanthropus Erectus
2. A Foggy Day
3. Profile Of Jackie
4. Love Chant

Op 30 januari 1956 betrad een vrij normaal kwintet de Audio-Video Studios in New York City: een tenorsaxofoon, een altsaxofoon, een pianist, een drummer en... je raadt het al: een buitengewone man op de contrabas! Niet alleen een instrumentalist, maar ook een fantasierijke componist, reiziger tussen allerlei soorten jazz, arrangeur en enfant terrible.

De suite "Pithecanthropus Erectus" is - onder andere - programmamuziek. Na het leren rechtop lopen, het vermeende superioriteitsgevoel ten opzichte van dieren en de veroorzaakte vernietiging, volgt de vernietiging van de natuurlijke hulpbronnen van de mensheid. De componist Mingus geeft zijn medemens/muzikanten de ruimst mogelijke vrijheid, die allen ten volle benutten, zowel in samenspel als in de solo's. Ingericht met ruis en geluidscollages is het stuk het resultaat van een experimentele workshop. De klassieker van Gershwin, "A Foggy Day", neemt de rol aan van bemiddelaar tussen de jazzstijlen van de jaren 1930 en free jazz. En in "Profile Of Jackie" en "Love Chant" roept de arrangeur zijn solisten op om tot het uiterste van hun artistieke improvisatie te gaan.

Charles Mingus was zeker geen gemakkelijk persoon om mee om te gaan voor zijn familie, vrienden en medemuzikanten. Maar dat vervaagt naar de achtergrond als het gaat om zulke uitstekende muziek. Gelukkig kunnen wij als buitenstaanders, 60 jaar na de studio-opname, opnieuw genieten van de muziek van dit genie in zijn oorspronkelijke formaat.

Jackie McLean (as); J.R. Monterose (ts); Mal Waldron (p); Charlie Mingus (b); Willie Jones (dr)

Opname: januari 1956 in Audio-Video Studios, New York City door Tom Dowd & Hal Lustig in mono

Productie: Nesuhi Ertegun

Deze Speakers Corner LP is uitsluitend geremasterd met behulp van zuiver analoge componenten, van de mastertapes tot aan de snijkop. Meer informatie is te vinden op www.pure-analogue.com. Alle royalty's en mechanische rechten zijn betaald.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen