• Pure Pleasure DUKE ELLINGTON & HIS ORCHESTRA - ELLINGTON UPTOWN

DUKE ELLINGTON & HIS ORCHESTRA - ELLINGTON UPTOWN

180g Vinyl, LP - PPAN-ML-4639
Artikelnummer:
9620724
Levertijd:
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Reviews:
€35,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): PPAN-ML-4639
UPS/EAN/JAN: 5060149620724
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 2.9.2008
Label: Pure Pleasure

DUKE ELLINGTON & HIS ORCHESTRA - ELLINGTON UPTOWN

TITLE

1. Skin Deep
2. The Mooche
3. Take the “A” Train
4. A Tone Parallel to Harlem
5. Perdido

Zelfs in de vroege jaren '50 nam Columbia Records Duke Ellington serieus genoeg om dit album uit te brengen onder hun prestigieuze Masterworks label, tot dan toe vooral gereserveerd voor hoogstaande klassieke muziek en Broadway shows. Bovendien weerlegt dit LP de kritische mening dat de vroege jaren '50 een relatief mager periode was voor Duke; elk van deze vurige, concertlange tracks zal die bewering naar de prullenbak verwijzen.

De jonge Louis Bellson zorgde op dat moment voor de kracht in de Ellington band, en zijn revolutionaire techniek op de dubbele basdrum en zeldzame vermogen om coherente drumsolo's te bouwen worden op verbluffende wijze gebruikt in zijn eigen geschreven openingsnummer "Skin Deep", dat destijds nogal een demonstratiestuk was voor audiofielen. Oude favorieten uit de hitlijst van Ellington krijgen uitgebreide behandelingen, met zangeres Betty Roche die de "A-Train" neemt voor een bebop-gekleurde rit, "The Mooche" met clarinettisten Jimmy Hamilton en Russell Procope in de spotlights, en Ellington's boogie-woogie piano die een super-opgeladen "Perdido" aftrapt voor trompettist Clark Terry.

Het hoogtepunt van de plaat is een scherp getekende, idiomatisch swingende en waarschijnlijk onovertroffen uitvoering van "A Tone Parallel To Harlem", die elke 'symfonische' versie die vaak opduikt in popconcerten ver achter zich laat. Een ander kenmerk van dit album is de geweldige geluidskwaliteit, een voordeel van het toevertrouwen aan de beste technici van Columbia.

Paul Gonsalves, Harry Carney, Russell Procope (sax); William Anderson, Clark Terry (tp); Quentin Jackson, Britt Woodman (tb); Billy Strayhorn, Duke Ellington (p); Betty Roche (voc) Wendell Marshall (b); Louis Bellson (dr); en anderen.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen