• Speakers Corner Records Gershwin - Rhapsody In Blue, An American In Paris

Gershwin - Rhapsody In Blue, An American In Paris

180g Vinyl, LP - SCR-6091
Artikelnummer:
9714510
Levertijd:
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Reviews:
€33,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): 180g Vinyl, LP - SCR-6091
UPS/EAN/JAN: 4260019714510
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 10.1.2014
Label: Speakers Corner Records

GERSHWIN - RHAPSODY IN BLUE, AN AMERICAN IN PARIS

TITLE

Side 1
1. George Gershwin: Rhapsody In Blue
Side 2
1. George Gershwin: An American In Paris

Dit snelle en furieuze orkestrale werk met piano, dat begint met wat zeker het beroemdste klarinetglissando van de moderne tijd moet zijn, is gecomponeerd met de intentie om zoveel mogelijk facetten van muziek uit de Nieuwe Wereld te presenteren in de korte tijd van ongeveer 15 minuten. In zijn "Rhapsody In Blue" wilde Gershwin een muzikaal kleurenpalet van Amerika schilderen – onze enorme smeltkroes, onze typische nationale kenmerken, onze blues, ons bruisende stadsleven.

Met dit in gedachten maakte Leonard Bernstein een aantal opnames van het werk en onder de vele uitstekende opnames die hij maakte als dirigent of als solist, is deze huidige versie met het Columbia Orkest, uit 1959, bijzonder noemenswaardig. Bernstein neemt een dubbele functie op zich als dirigent en solist en manoeuvreert zich veilig en zeker door de zeer gevarieerde partituur om een goed afgerond beeld te creëren gevuld met stevige orkestrale dynamiek en fijn uitgesneden solo spel. In Gershwins vrij gecomponeerde werk grijpen de solist en het orkest niet terug op bombastische schrikeffecten of egomane toetsenbordacrobatiek, en dus kan het werk in de allerbeste zin van het woord als rhapsodisch worden omschreven.

Meest toepasselijk is er op de B-kant nog een vrij gecomponeerd werk – de autobiografische schets getiteld "An American In Paris". De superieure New Yorkse musici schilderen de indrukken van een bezoeker aan de hectische Franse hoofdstad – dat is ook het geluid van Amerika.

"Rhapsody In Blue", "An American In Paris" - Het Columbia Symphony Orkest en het New York Philharmonic Orkest gedirigeerd door Leonard Bernstein

Opname: juni 1959 en december 1958 in het St George Hotel, Brooklyn, New York, door Fred Plaut en Frank Bruno

Productie: John McClure

Deze Speakers Corner LP is geremasterd met uitsluitend pure analoge componenten, van de mastertapes tot aan de snijkop. Meer informatie op www.pure-analogue.com. Alle royalty's en mechanische rechten zijn betaald.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen