• Speakers Corner MAHAVISHNU ORCHESTRA - BIRDS OF FIRE

MAHAVISHNU ORCHESTRA - BIRDS OF FIRE

180g Vinyl, LP - SCR-31996
Artikelnummer:
9715753
Levertijd:
Momenteel niet direct leverbaar!
Reviews:
€33,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): SCR-31996
UPS/EAN/JAN: 4260019715753
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 15.2.2019
Label: Speakers Corner

MAHAVISHNU ORCHESTRA - BIRDS OF FIRE

TITLE 

1. Birds Of Fire
2. Miles Beyond
3. Celestial Terrestrial Commuters
4. Sapphire Bullets Of Pure Love
5. Thousand Island Park
6. Hope
7. One Word
8. Sanctuary
9. Open Country Joy
10. Resolution

Van de drie 'incarnaties' van het spiritueel geïnspireerde Mahavishnu Orchestra is de eerste het meest volledig. De verlichte John McLaughlin en zijn muzikanten werden onsterfelijk gemaakt door hun debuutalbum "The Inner Mounting Flame", dat werd opgenomen in de lijst van de 100 beste jazzalbums; korte tijd later namen ze hun zeer geconcentreerde studio-compilatie "Birds Of Fire" op. Lang voordat er sprake was van de tegenwoordig verkoopbare term "World Music", stelden het vijftal de normen vast voor een betekenisvolle samensmelting van dynamische rock met complexe Indiase ritmes en westerse conventies. Al in het titelstuk combineren de muzikanten een verscherpte Hendrix-stijl met uitgestrekte melodieën, en met knallende grooves en fijne riffs trekken ze alles wat groots is in de jazz ("Miles Beyond") naar het muzikale centrum. Met bijna een kamermuziekachtige dichtheid bloeit "Thousand Island Park" uit in zachte kleuren, terwijl als contrast onophoudelijk stromende watervallen in "Hope" wanhopig op zoek zijn naar hun bestemming.

Het is opwindend hoe fijn afgewogen patronen ("One Word") escaleren naar techno-achtig vioolspel en hoe de luisteraar wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een innerlijke processie in het volgende "Sanctuary". Na zulke verheven hoogten worden we weer met beide benen op de grond gezet met een vertrouwd funky geluid in een populaire, pastorale stijl ("Open Country Joy"), voordat we weer abrupt opstijgen: in het laatste stuk, "Resolution", met zijn langzaam stijgende geluidstapijten, overwint alles wat subliem is in New Music over wereldculturen.

John McLaughlin (g); Jerry Goodman (v); Jan Hammer (keyb, synth); Rick Laird (b); Billy Cobham (dr)

Opname: augustus 1972 in Trident Studios, Londen, door Ken Scott en CBS-Studios, New York, door Jim Green

Productie: The Mahavishnu Orchestra

Deze LP van Speakers Corner is alleen geremasterd met pure analoge componenten, van de mastertapes tot aan de snijkop. Meer informatie vindt u op www.pure-analogue.com. Alle royalty's en mechanische rechten zijn betaald.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen