• Analogue Productions NAT 'KING' COLE – JUST ONE OF THOSE THINGS

NAT 'KING' COLE – JUST ONE OF THOSE THINGS

180g Vinyl, Double LP - AAPP 903-45
Artikelnummer:
8090370
Levertijd:
Momenteel niet direct leverbaar!
Reviews:
€85,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): AAPP 903-45
UPS/EAN/JAN: 0753088090370
Aantal Lp’s: 2
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 17.8.2010
Label: Analogue Productions

NAT 'KING' COLE – JUST ONE OF THOSE THINGS

TITLE

1. When Your Lover Has Gone
2. A Cottage For Sale
3. Who’s Sorry Now?
4. Once In A While
5. These Foolish Things Remind Me Of You
6. Just For The Fun Of It
7. Don’t Get Around Much Anymore
8. I Understand
9. Just One Of Those Things
10. The Song Is Ended
11. I Should Care
12. The Party’s Over
13. You’ll Never Know

Op dit album uit 1957 werkt Nat King Cole samen met arrangeur Billy May, die al eerder succesvol samenwerkte met Frank Sinatra. Het album is dan ook levendiger en sneller dan eerdere opnames, wat de bekende nummers een eigen charme geeft, maar dat betekent niet dat de ballads ontbreken.

Deze heruitgave is de ultieme bewerking van de vroege opnames van Nat King Cole door Acoustic Sounds. Je hebt bijna het gevoel alsof je in de studio bent met het illustere gezelschap en je krijgt een prachtige ruimtelijke indruk van de studio.

Om dit technisch op het hoogste niveau te kunnen realiseren, moest de AcousTech-studio worden herbouwd en hebben geluidstechnici Steve Hoffman en Kevin Gray aardig wat tijd besteed aan het opzetten van nieuwe systemen om de enorme klankrijkdom van deze heruitgave mogelijk te maken. Het duurde weken om een nieuwe 3-kanaals geluidskop te krijgen voor een Studer tape machine.

Het mixen werd gedaan met de originele multitrack tapes van Capitol, waardoor een betere kwaliteit mogelijk was dan de eerder uitgebrachte mastertape. Omdat deze multitrack tapes de afzonderlijke muzikanten bevatten en niet alles tegelijk, moest er een nieuwe opnameruimte worden gebouwd om de afzonderlijke kanalen samen met de juiste galm van de ruimte af te spelen. Aangezien de AcousTech-studio deel uitmaakt van de RTI platenperserij, moest een deel van de productie worden stopgezet en moesten sommige gangen worden afgesloten, zodat er geen machinelawaai of voetstappen de heropname konden verstoren.

Natuurlijk was het makkelijker geweest om de galm van de Capitol-opnameruimte digitaal te simuleren, maar dit zou veel van de authenticiteit van het analoge origineel hebben verloren. Het zou ook authentiek zijn geweest om de grove grappen en tapefouten op de werkbanden te reproduceren, maar dit zou Nat King Cole waarschijnlijk geen recht doen als we nu die momenten zouden benadrukken waarop hij zijn tekst vergat. De geluidstechnici verklaarden dat Nat in de ontelbare uren opnamemateriaal geen enkele valse noot heeft geraakt.

Dit is misschien de meest complexe restauratie van een analoge opname in de geschiedenis van moderne productie, en het proces duurde maanden. Het resultaat op twee 45-toeren LP's is echter verbluffend.

Pim Geplaatst op 12 April 2024 at 17:19

Er zijn inmiddelseen aantal zeer goede, geremasterde, LP's op de markt. Audiofiel top! Wat deze opname bijzonder maakt is dat het zowel live is als dat het iets meer up tempo als gewend van NKC. Audiofiel top, heerlijke opname en sfeer. Must have voor de NKC fan!

  • + Geweldige sfeer en opname!
  • - Tja, de prijs maar album is de euros' wel waard

5 sterren op basis van 1 beoordelingen Je beoordeling toevoegen