• Analogue Productions Thelonious Monk - Brilliant Corners

Thelonious Monk - Brilliant Corners

180g Vinyl, LP - AAPJ 12-226
Artikelnummer:
8022616
Levertijd:
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Reviews:
€58,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): AAPJ 12-226
UPS/EAN/JAN: 0753088022616
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 7.6.2024
Label: Analogue Productions

THELONIOUS MONK - BRILLIANT CORNERS

TITLE

1. Brilliant Corners
2. Ba-lue Bolivar Ba-lues-are
3. Pannonica
4. I Surrender, Dear
5. Bemsha Swing

Monk's derde Riverside-album, 'Brilliant Corners', was het eerste waarop blazers en originele composities te horen zijn en wordt beschouwd als de eerste grote stap van excentriekeling naar jazzgigant. Uitgebracht in 1957, is dit meesterwerk een testament van Monk's genialiteit als componist, pianist en bandleider. Met zijn complexe harmonieën, hoekige melodieën en onvoorspelbare ritmes tart 'Brilliant Corners' de conventie en daagt het de luisteraar uit om nieuw sonisch terrein te verkennen.

De originele composities, opgenomen tijdens meerdere sessies in 1956, vertegenwoordigen Monk op zijn creatiefst en meest uitdagend. 'Brilliant Corners' is ongetwijfeld het hoogtepunt, maar dat betekent niet dat de andere stukken eenvoudig zijn: 'Pannonica' is een bijna-ballad met elan; 'Ba-lue Bolivar Ba-lues-are' biedt veel ruimte voor uitgebreide blazerssecties; en 'Bemsha Swing' is slechts een van de vier originele stukken die niet specifiek voor deze opname zijn voorbereid. Monk heeft ze al twee keer eerder opgenomen, maar de vergelijking laat zien dat ze in die tijd niet statisch zijn gebleven. Elk stuk biedt een kijkje in Monk's unieke muzikale visie.

Er waren echte sterren nodig om enkele van Monk's moeilijkste en briljantste stukken onder de knie te krijgen, en 'Brilliant Corners' wordt ondersteund door precies dat: Sonny Rollins, Max Roach, Oscar Pettiford, Ernie Henry, Paul Chambers en Clark Terry.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen