• The Lost Recordings DUKE ELLINGTON - LIVE AT THE BERLIN JAZZ FESTIVAL 1969-1973

DUKE ELLINGTON - LIVE AT THE BERLIN JAZZ FESTIVAL 1969-1973

180g Vinyl, LP - TLR-2204041V
Artikelnummer:
8393310
Levertijd:
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Reviews:
€75,00
Incl. btw
Catalogus (SKU): TLR-2204041V
UPS/EAN/JAN: 3516628393310
Aantal Lp’s: 1
Format: Vinyl
Publicatiedatum: 10.11.2022
Label: The Lost Recordings

DUKE ELLINGTON - LIVE AT THE BERLIN JAZZ FESTIVAL 1969-1973

TITLE

1. Piano Improvisation No. 1
2. Take the "A" Train
3. Pitter Panther Patter
4. Sophisticated Lady
5. Introduction by Baby Laurence
6. Tap Dance
7. The Most Beautiful African
8. El Gato
9. I Can't Get Started
10. Caravan
11. Satin Doll

Op 8 november 1969, op het podium van de grote zaal van de Berliner Philharmonie, voegde de Duke, wiens portret de poster siert van het Jazztage Festival ter ere van zijn 70ste verjaardag, zich langzaam bij zijn piano. Zijn orkest staat aan het roer, versierd met een glinsterende sectie, waarvan sommigen hem al 30 jaar vergezellen, zoals Cootie Willams en Cat Anderson. Legendarische saxofonisten Paul Gonsalves en Johnny Hodges en Russell Procope zijn ook aanwezig.

In een soort ratel lanceerde de Duke 'La plus Belle Africaine'. Een barokke maar perfect beheerste mix van zonnige kleuren, vastgelegd tijdens een tour in Dakar, gelanceerd door de solo saxofoon en vervolgens opgepakt met flitsen van inventiviteit door de hele band of een deel ervan. De toon is gezet. Cat Anderson begint aan een woedende "El Gato" die het publiek doet schudden met zijn krakende, doelbewuste deconstructie en de revolutionaire, fragmentarische en onafgemaakte gebaren van Thelonious Monk of Cecil Taylor oproept. Een bestudeerd contrast met de zachte voortzetting van "I Can't Get Started", vlak voor de 43-seconden pauze van "Caravan", wat een ondeugende link is naar de flamboyante "Satin Doll" die dit concert meesterlijk afsluit.

In 1973, enkele maanden voor zijn dood, keerde Duke terug naar Berlijn met een formatie gebaseerd op zijn trio (Joe Benjamin op contrabas en Quinten "Rocky" White Jr. op drums), aangevuld met Harold Johnson op trompet, de klarinettist en baritonsaxofonist Harry Carney - en zijn trouwe partner, tenorsaxofonist Paul Gonsalves. Duke Ellington geeft zijn piano hier een centrale plaats, waardoor het zowel de drijvende kracht van het ensemble als zijn harmonische en ritmische ruggengraat is.

In de Blues die het concert opent, horen we Debussy. Daarna volgt 'Take the A train'. De Duke houdt van veranderingen in stemming. Alleen hier en daar herinneren aanrakingen van onsamenhangende spraak ons eraan hoe verstandig de Duke in staat was om gebruik te maken van de gedurfde harmonieën van zijn tijdgenoten. En dan durft hij alles te doen. Zo biedt hij zijn band de ritmische virtuositeit van Baby Laurence op tapdans in "Tap Dance". De magie werkt. Het succes is totaal.

Twee concerten in Berlijn, twee facetten van een poëtisch universum, twee visies van een alchemist die wist hoe hij met lichtheid moest tekenen, maar ook met een mengeling van jubel en autoriteit, uit de harmonische bronnen van alle muziek en die de formule waar hij van hield zo relevant maken: "er zijn slechts twee soorten muziek: goede en slechte". We hebben het extreme voorrecht gehad om de betere te laten herleven.

Duke Ellington (p), Joe Benjamin (b), Quinten "Rocky" White Jr (dr), Harold "Money" Johnson (tp), Paul Gonsalves (sax), Harry Carney (bar; cl), Cat Anderson (tp), Cootie Williams (tp), Mercer Ellington (tp), Harold Ashby (sax), Johnny Hodges (sax), Russell Procope (sax), Rufus Jones (dr)

Lacquer-cuts: Kevin Gray

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen